Egen import | Fri frakt från 900 kr | Snabba leveranser

 
(0 varor) - 0,00 kr

Din varukorg är tom.

 

Bönor

Kaffebönor och kaffebönans grunder

Kaffebönor är ett ganska komplext ämne men lär man sig grunderna är det enklare att förstå och hitta de kaffebönor och det kaffe som man gillar. Vi har sammanställt en kort guide med grundkoncepten angående kaffebönor, förhoppningsvis kan du lära dig något nytt! Guiden är uppbyggd i tre delar: Bönans art, bönans rostningsgrad och bönans ursprung.

Bönarter

I grund och botten talar man bara om två arter när det gäller kaffe, Arabica och Robusta. Bönarten avgör distinkt smaken på kaffet och ofta även kvalitén på kaffet som serveras. Det kaffe som vi dricker idag består till mestadels av Arabica-bönan som är den som ofta anses vara av högst kvalité. Nedan följer några karaktärsdrag gällande kaffebönorna Arabica och Robusta.
 

Arabica

  • - Sägs vara den första arten av kaffebönor som upptäcktes
  • - Innehåller mindre koffein än Robusta-bönan
  • - Står för 70-80% av världens kaffeproduktion
  • - Växer och kultiveras i det så kallade "Bönbältet", ofta i tropiskt klimat
  • - Anses ha en mild, aromatisk och rik smak

Robusta

  • - Kan växa i tuffare villkor och på lägre höjd
  • - Innehåller dubbelt så mycket koffein som Arabica
  • - Kan skördas flera gånger om året
  • - Kostar mindre och blandas ofta med andra kaffebönor
  • - Anses ha en bitter, stark och syrig smakKaffebönor


Rostningsgrad

Kaffebönor kan rostas olika hårt och rostningsgraden avgör distinkt hur kaffet slutligen smakar. Att rosta kaffe kan göras på en mängd olika sätt, och t.ex. tid, temperatur och nedkylning varieras ofta för att skapa nya smaker och förädla kaffebönan på bästa sätt. På ett grundligare plan kan man dock dela in rostningsgrader i tre delar, ljusrost, mellanrost och mörkrost. Det är dessa rostningsgrader vi kommer berätta mer om här.

Ljusrost

En ljusare rost av kaffebönan anses allt som oftast ge mindre syra, mindre kropp och utvinner inte riktigt alla smaker av kaffebönan. Färgen på bönan efter lättare rostning blir ofta ljusbrun till kanelliknande.

Mellanrost

Mellanrost ger ofta en hel kropp och mellanhöga nivåer på syran i kaffet. Mellanrost är en välbalanserad och populär rostningsgrad och som oftast används i det kaffe vi dricker dagligen i Sverige.

Mörkrost

En mörkare rost innebär också ofta att bönorna är mer oljerika. Smakmässigt får man en fullkropp men delar av kaffebönans ursprungliga karaktär försvinner. Italienskt kaffe är oftast mörkare rostat, en kombination av italienarnas smak, att man använder mer robusta-bönor och att espresson är den naturliga typen av kaffe.
 

Ursprung

Sist men inte minst avgör kaffebönans geografiska ursprung smaken och kvalitén. Med ursprung menas inte bara landet, t.ex. Brasilien, Colombia eller Indien, utan även vilken region i landet och vilket plantage bönan kommer ifrån. Anledningen är att faktorer så som jorden, temperatur och övrigt väder har en stor inverkan på kaffebönans karaktär. Nu har du lärt dig lite mer om kaffebönor och förhoppningsvis vill du testa vårt sortiment. Du hittar vårt utbud av kaffebönor här
 
Ursprungskaffe