Egen import | Fri frakt från 900 kr | Snabba leveranser

 
(0 varor) - 0,00 kr

Din varukorg är tom.

 

Kaffeförvaring

Just hur kaffe förvaras och hur viktigt det är för kaffets smak är något som ofta förbises i de svenska hushållen. Sanningen är att det inte är helt omotiverat, men det är snarare för att färdigmalet kaffe som köps i matbutikerna redan förlorat så mycket av sin smak att det knappt lönar sig att förvara kaffet på ett bra sätt, än att folk vet att färskt kaffe eller kaffebönor påverkas jättemycket av just förvaringen. I den här guiden förklarar vi kort varför du ska förvara ditt kaffe på ett bättre sätt, och hur du gör det! Längst ner hittar du även våra produkter som är utmärkta för bra kaffeförvaring.

Kaffefövaring – fyra bovar mot kaffets smak

När det kommer till att förvara kaffe finns det fyra variabler som påverkar kaffet eller kaffebönornas smak:
 
  •      Fukt
  •      Luft
  •      Värme
  •      Ljus
 
 

På olika sätt påverkar dessa variabler hur kaffet eller kaffebönornas smak förändras, men det vanligaste felet vi gör, och något som är enkelt att åtgärda är att vi ger kaffet för mycket luft. Varför påverkar luft så mycket? Detta är en fråga som ställts inom kaffeindustrin länge, lösningar har presenterats och idag är det mer eller mindra åtgärdat. I alla fall fram tills att kunden får tag i kaffet. Idag är nästan alla påsar med kaffebönor utrustade med en envägsventil som gör att luft kan komma ut ur påsen, men inte in. Anledningen är inte bara att luft påverkar kaffebönornas smak negativt, utan även att när kaffe är nyrostat så avsöndrar kaffebönorna gas. Utan en envägsventil skulle alltså påsar med nyrostat kaffe explodera. Det luften gör med kaffet som gärna måste undvikas är att en kemisk reaktion startar som gör kaffebönorna ”trötta” och smaklösa.
 

Praktiska tips för kaffeförvaring

För att svara på den frågan kan vi ju då utgå ifrån de fyra variabler vi tidigare nämnde: fukt, luft, värme och ljus. Fukt säger sig självt, det gäller att förvara kaffet eller kaffebönorna i en burk/påse/miljö där det inte finns fukt och vatten. Vad det gäller luft finns det lika olika lösningar. Det enklaste sättet, och om du inte har någon speciellt produkt, är helt enkelt att försegla den burk eller påse du har kaffet i noggrant. Det finns olika produkter på marknaden som tar det ett nödvändigt steg längre och jobbar med att skapa vakuum, eller i alla fall utesluta en stor mängd luft från förvaringsmiljön. Värme är som sagt ännu en faktor som påverkar kaffebönor. Först om främst handlar det om att du inte bör förvara kaffet i en för varm miljö och ännu bättre kan du förvara dina kaffebönor i kylskåpet eller frysen. Förvarar du kaffebönor i frysen är det dock viktigt att tänka på att du förvarar det i portioner, för att tina och frysa kaffebönor om igen gör inte kaffet gott. Sist men inte minst har vi då även ljus, det du bör tänka på är att förvara kaffet i en burk eller påse som helt enkelt inte släpper in ljus.

Våra förvaringsprodukter

Eftersom bra kaffeförvaring är en så stor del av kaffet och kaffebönornas smak erbjuder vi på Beanit en fantastisk produkt för kaffeförvaring. Vår CoffeeVac är en kaffebehållare med en envägsventil som skapar en luftfri, luktfri och tät miljö. Denna länk tar dig direkt till vår avdelning kaffeförvaring.