Egen import | Fri frakt från 900 kr | Snabba leveranser

 
(0 varor) - 0,00 kr

Din varukorg är tom.

 

Espresso

Guide till espresso!

Espresson är enligt oss det trevligaste sättet att göra kaffe på! Med det sagt är även espressobryggning det mest avancerade. Har du en espressomaskin hemma och är nybörjare inom espressons värld kan du dock säkert lära dig något av denna korta guiden!

 
1. Kaffe
Har du färdigmalt kaffe kan du tänka på att du inte köper för stora förpackningar när du inhandlar ditt kaffe. När du öppnat en påse förlorar nämligen kaffet snabbt smak. Färdigmalet kaffe bör gärna användas inom ett par dagar och bör helst vara förbrukat inom en vecka för den rätta smaksensationen. För espresso ska kaffet vara finmalet, be om detta när du köper ditt kaffe hos kaffehandlaren eller kolla noga på förpackningen du köper så att kaffet är finmalt.

Har du hela bönor som du maler själv är det viktigt att du brygger ditt kaffe direkt efter att du malt bönorna. Det malda kaffet från bönorna förlorar smak på bara två minuter. För espresso ska kaffet vara finmalet.

2. Dosering
Beroende på vilken maskin du har och vad du har för smak ska en enkel espresso vara på mellan 7-9 gram malt kaffe och en dubbel espresso ska ligga på 12-14 gram. När du fyllt filtret med kaffe, för då fingret över det malda kaffet utan att applicera tryck för att fördela kaffet till ett jämt och tätt lager. 
 
3. Packning
Har du en espressomaskin så har du förmodligen också en "tamper". Du ska använda din "tamper" för att packa kaffet och skapa en bra "puck" redo för extrahering. När du packar ditt kaffe så applicera ett jämt och ganska ordentligt tryck över kaffet. Är du noggran så brukar man säga att trycket ska vara på 15-22 kg. Vi har bra tampermattor och tampers i vårt sortiment.

4. Vatten 
När du brygger en espresso är det viktigt att vattentemperaturen är korrekt. En bra vattentemperatur ska vara mellan 88-94 grader. Är vattnet för varmt är det lätt att bränna kaffet, är vattnet för kallt så kan du gå miste om rätt smaker. Är din espressomaskin enkel att ställa in, variera då gärna vattentemperaturen för att hitta den inställning där kaffet smakar som bäst.

5. Extrahering
Är kaffet rätt malet ska en espresso ta ca 25-30 sekunder att extrahera. Rinner kaffet för snabbt eller för långsamt är det lättast att föbättra detta genom att ändra malgraden, antingen till finare eller grövre. Behöver du mer instruktioner kan du kolla på det här videoklippet om espresso.