Egen import | Fri frakt från 900 kr | Snabba leveranser

 
(0 varor) - 0,00 kr

Din varukorg är tom.

 

Chemex

Chemex Classic kaffebryggare är en perfekt bryggare för pour over. Chemex har fått flertalet priser för sin exklusiva och vackra design för sina Chemex bryggare. De finns både med glashandtag och med en trähalsband. De största fördelarna är dock inte den vackra produkten i sig utan snarare att möjligheten till att brygga väldigt bra kaffe. För att göra det lite enklare och bidra med kunskap så har vi skapat denna guide. 

 

Förberedelse 

Börja med att koka upp vatten. När vattnet har kokat upp öppnar man locket(om man använder sig av en vanlig vattenkokare). Detta för att få ner temperaturen på vattnet till ca 92-96 grader. Har man ingen termometer är en tumregel att man har öppet lock i ca 30 sekunder. Man sätter sedan i filtret och sköljer av detta för att förebygga pappersmak. Skvalpa runt vattnet i Chemexen så att man känner en värme. Detta för att vi vill undvika att kaffet blir kylslaget. I nästa steg häller vi ut vattnet genom att tippa filtret åt sidan. 

 

Malning Chemex

Malningen till Chemex skall vara något grövre. Dock inte för grovt då vattnet kan rinna rakt igenom. Det får heller inte vara espresso malet. Bryggtiden skall landa runt 4 minuter. Är det för fin malet tar det längre tid och grövre kortare tid. Detta är en bra tumregel. 

 

Påfyllning Chemex

Nu är det dags att börja bryggningen. Första steget är att hälla i det malda kaffet i filtret. Förfukta sedan kaffet kaffet och se till att allt bli blötlagt. Efter detta får det blomma i ca 30 sekunder. Efter detta fortsätter man med påfyllning av vatten. Att fokusera på mittenpartiet är en fördel. Häller man för mycket på kanterna kan vattnet "smita" förbi. 7-9 gram per dl vatten är ett bra riktmärke. 

 

Avslutning

Som avslutning kan man skvalpa runt lite och sen är det helt enkelt dags att servera. Drick och Njut. När man brygger i en Chemex tenderar kaffet att bli fruktigt och framhäva dessa smaker. Våga testa olika metoder och exprimentera med andel vatten och kaffe.

 

Snabbgenomgång

 

Steg 1. Koka upp vattnet. När vattnet värms kan ni passa på att plocka fram kannan och sätta i filtret.

Steg 2. Skölj av filtret med det varma vattnet för att skölja bort och rena papperssmaken. Töm sedan ut vattnet som du hällt i för att rensa.

Steg 3. Mal ner dina kaffebönor och fyll på i filtret. Gör detta så nära inpå som möjligt då du behåller så mycket som möjligt av smakerna och aromerna i kaffebönan.

Steg 4. Börja med att hälla i vattnet försiktigt i en ring runt kaffet. Kaffet kommer nu börja ”blomma”. Låt det stå i cirka 30-45 sekunder.

Steg 5. Nu häller man på med resten av vattnet i en ring och man sparar mitten till det sista. Häll över de mörka områdena och undvik de ljusa.

Steg 6. När du fyllt på allt vatten så låt det stå och droppa av sig det sista.

Steg 7. När det i princip har slutat droppa och kaffet har sugit åt sig mot filtret kan du kasta filtret.

Steg 8. Rör i Chemexen ett par varv. Sen är det bara att hälla upp och njuta.