Egen import | Fri frakt från 900 kr | Snabba leveranser

 
(0 varor) - 0,00 kr

Din varukorg är tom.

 

Aeropress

Aeropress-guiden

Att brygga med en Aeropress är ett väldigt kul och annorlunda sätt att brygga sitt kaffe med. Inga spetskunskaper krävs för att lyckas. Vi har satt ihop en lite guide som går igenom stegen för göra det lättare att brygga med en Aeropress. 

Förberedelse

Börja med att koka upp vatten. När vattnet har kokat upp öppnar man locket (om man använder sig av en vanlig vattenkokare). Detta för att få ner temperaturen på vattnet till ca 92-96 grader. Har man ingen termometer är en tumregel att man har öppet lock i ca 30 sekunder. Skölj sedan filtret med lite varmt vatten för att förebygga papperssmak. Skölj Aeopressen i varmt vatten innan bryggning. På detta sätt motverkar man en större temperatursänkning på vattnet vid påfyllning.

 

Malning Aeropress

Detta med malning till Aeropress behöver man inte göra svårare än det skall vara. En malningsgrad som liknar presskaffets malning är en bra utgångspunkt. Dvs en grövre malning. Önskar man att göra en finare malning och mer mot espresso hållet fungerar även detta fint. Man får testa sig fram för att hitta sin favorit. Med som start är en grövre malning att rekomendera. 18 gram kaffebönor är en bra utgångspunkt att börja med.

 

Påfyllning Aeropress

Efter att vattnet är varmt och malningen är avklarad och filtret är sköljt så närmar vi oss bryggningen. Vänd nu på Aeropressen så att siffrorna står upp och ner. Press delen är nu riktad neråt och placerad precis under siffran 4. Häll i det malda kaffet på 18 gram i kammaren som har öppningen uppåt. Efter detta börjar vi med påfyllning av vatten. I ett första skede fyller vi på upp till siffran 2 och ser till att hela bädden har blivit blötlagd. Detta får nu stå och "blomma" i ca 30 sekunder, samtidigt som man rör om ett gånger med medföljande spatel. (Förklaring till "blommningen" kommer längre ner). När dessa dryga 30 sekunder har passerat så fyller man på vatten strax över siffran 1.

 

Vändning Aeropress

När vi nu fyllt upp vatten så sätter vi på filtret och vänder på Aeropressen i en lugn rörelse(inte för lugn) och sätter den över koppen som skall fyllas upp. Testa detta några gånger med kallt vatten för att få till vändningen. När det är dags på riktigt önskar vi att inte bränna oss.

 

Pressning Aeropress

När Aeropressen nu är placerad över koppen är det dags för pressning. En bra utgångspunkt är att själva presstiden skall uppgå till ca 25-30 sekunder. Ett jämnt tryck fördelat över denna tid. Även här kan man testa sig fram för att se vilken tidsanpassning som man personligen gillar mest. Nu är det roligaste kvar. Nämligen att dricka kaffet.

 

 

Snabbgenomgång 

För att göra det lite enklare har vi även satt ihop denna något mindre komplexa steg för steg guide.

Steg 1. Koka upp vattnet, skölj filter.

Steg 2. Spola gärna din Aeropress i varmt vatten innan så den inte kyler ner vattnet.

Steg 3. Mal ner dina kaffebönor, mängden borde vara  cirka 18 gram nymalet kaffe.

Steg 4. Monterna ihop din Aeropress och lägg i ditt nymalda kaffe. Häll i hälften av vattnet och låt det sedan blomma i 30-45 sekunder.

Steg 5. Fyll på resterande vatten upp till toppen på Aeropressen och rör om några sekunder.

Steg 6. Vänd försiktigt på pressen, träna gärna med bara vatten några gånger först.

Steg 7.Pressa nu i cirka 20-30 sekunder. Pressa inte exakt hela vägen ner om du inte önskar den sista bitterheten i kaffet. Högst personligt.

Steg 8. Drick och njut.